I november reiste medlemmer av styret i Fibershed Norge til Estland og Finland som en del avFeltwool-initiativet. Dette initiativet fokuserer på nettverksbygging og kunnskapsdeling mellom aktører i de nordiske og baltiske fiberindustriene. Et felles mål blant deltakerne er å kartlegge industrien og finne muligheter for å utnytte overskuddsull. Prosjektet er støttet av midler fra Nordplus Horizontal.
Den estiske delen av turen ble arrangert av Ave Matsin, instituttstyrer for Viljandi Culture Academi, universitetet i Tarttu. Vi hadde noen innholdsrike dager i landet, hvor vi lærte om den estiske ull- og filtindustrien og besøkte steder både i byen og på landsbygda.
Vårt første stopp var et lite ullspinneri utenfor Tallinn som heter Villakamber. Villakamber er et lite spinneri som produserer garn av ull fra lokale sauer og andre regionale fibre. De tilbyr også tjenester som karding, spinning og produksjon av ulltepper, puter og madrassbeskyttere til individuelle kunder. De samarbeider både med lokale og internasjonale kunder.
Senere samme dag, besøkte vi Det estiske kunstakademiet i Tallinn. Etter omvisningen hadde vi en samtale med Katrin Kabun, doktorgradsforsker og grunnlegger av Woola, en nylig startet bedrift som tilbyr bærekraftige emballasjealternativer til bobleplast. Woola arbeider for sitt bærekraftsmål ved å bruke overskuddsull fra lokale bønder til å produsere beskyttende emballasje som kan erstatte plastprodukt.
Før middag besøkte vi studioet til filtartist og Feltwool-deltaker Liina Veskimägi. Studioet hennes, FeltMill, ligger i Kalamaja i Tallinn. Under FeltMill-merket produserer Liina håndlagde, unike og høykvalitets filtprodukter.
Neste dag besøkte vi Aade Lõng, Estlands største ullspinneri, som har vært i drift siden 1969. Spinneriet produserer garn av ull som hovedsakelig er hentet fra Sverige, Australia, New Zealand og lokale estiske sauebønder.
Deretter dro vi ut på landsbygda for å besøke håndverkeren Liis Burk, som driver Lahemaa Heritage House. Liis bevarer, praktiserer, fremmer og viderefører estisk kulturarv gjennom seminarer, arrangementer og sin levemåte. Hun har en besetning av den estiske sauerasen som kalles Estonian Native Sheep, en tradisjonell landrase. Hun lager og selger produkt ved hjelp av tradisjonelle håndverksteknikker.
Til lunsj besøkte vi kunstneren Eve Tiidolepp på Piibe-gården. Eve har utviklet en unik utklippsteknikk for å lage filtede produkter, ofte inspirert av neolittisk kunst (helleristninger). Mange av teppene hennes er laget av ull fra Kihnu Native Sheep, en rase hun selv holder. Eve var raus nok til å gi oss et verksted i teknikken sin, og vi laget alle noe å ta med hjem.
På kvelden tok vi en spasertur i Tallinns gamleby, hvor vi besøkte håndverksverksteder og gallerier.
Den finske delen av turen ble arrangert av Ulrika Dahlberg, prosjektkoordinator ved Novia Høgskole og styremedlem i Fibershed Finland; Sirpa Mäntylä, utstillingskoordinator ved den finske filteforeningen Filtti; og kunstner Piritta Mäkinen. Vårt besøk falt sammen med sesongens første snøstorm, noe som førte til at vi måtte avlyse en planlagt aktivitet. Likevel fikk vi oppleve mye av Finlands fiberindustri.
Den første kvelden i Finland besøkte vi Leineperin Jernverk, et av de best bevarte jernverkene i landet. Det store området er omgjort til et levende håndverksmiljø og arrangementssted, som inkluderer museer, verksteder og en restaurant. Vi besøkte butikken deres, og under middagen hadde vi en samtale med Hanna-Leena Juhola fra Satakunnan Lammaskerho, en lokal avdeling av den finske saueavlsforeningen. Hanna-Leena avler den lokale sauerasen Kainuunharmas og produserer både garn og filtet produkter for salg.
Vi besøkte også:
Lahtiset Felt Factory som produserer tøfler og støvler av ull.
Ala-Kattelus Sheepfarm – Her så vi Kainuunharmas-sauer, en lokal finsk landrase. Vi besøkte sauene i gårdens store, nybygde kaldfjøs. Her fikk vi demonstrert hvordan ulla fra sauene sorteres etter klipping. Gården selger kjøtt, skinn og garn direkte til kunder.
J. Alho Felt Factory som produserer tøfler og støvler av ull. Vi fikk en guidet omvisning med lederen av fabrikken. Vi fikk se våtfilting av tøfler og støvler. Produksjonen er basert på såkalt “pre-filt”. Det vil si nålefilt som kjøpes inn fra England eller Tyskland og deretter våtfiltes i Alhos produksjonslinjer. Alho hadde selv utviklet en valker til våtfilting, og brukte også en rullefilter av eldre modell.