Reise til Estland og Finland
I november reiste medlemmer av styret i Fibershed Norge til Estland og Finland som en del avFeltwool-initiativet. Dette initiativet fokuserer på nettverksbygging og kunnskapsdeling mellom aktører i de nordiske og baltiske fiberindustriene. Et felles mål blant deltakerne er å kartlegge industrien og finne muligheter for å utnytte overskuddsull. Prosjektet er støttet av midler fra Nordplus Horizontal.
Textile challenge: Hva er fremtidens fiber?
Ull og lokale fibre sto i fokus under Textile Fashion 2030-konferansen "Textiles for Prosperity" i Borås. Dagens workshop belyste hvordan fremtidens tekstiler handler om mer enn vekst; det er en bærekraftig tilnærming for kloden og naturen som må prioriteres. Valgene vi tar i dag former fremtiden for tekstilindustrien.
Fibershed Norges deltakelse på NIBIO Webinar
Fibershed deltok i NIBIOs webinar om "Nye anvendelser for nedklassifisert og farget ull" den 14. november 2024. Dette arrangementet samlet aktører fra tekstil- og landbrukssektoren for å utforske bærekraftige løsninger og verdiskaping i ullindustrien. Vi er glade for å vise til kreative initiativer og innovative prosjekter som viser potensialet i ull som tidligere ble ansett som "verdiløs".
ULLDAGA, utstilling over drøye to uker ved Trøndelag senter for samtidskunst
Det har vært en aktiv høst i Fibershed for oss nord for Dovrefjell, bioregion Midt-Norge har bidratt i En utstilling med tema ull på Trøndelag Senter for samtidskunst, og utstillingen var godt besøkt.
Ulldagen 2024
Med rekord oppsluttning på Ulldagen 2024, med nesten 140 deltakere, hadde Fibershed Norge 3 representanter til stede. Ulldagen er et årlig fagseminar der norsk tekstilindustri og Norilia møtes for å ta opp dagsaktuelle saker og informere om hva som skjer innenfor bransjene. Ulldagen er arrangert av Norsk Industri, representert gjennom TEKO og Norsk designindustri som er fagorganisasjoner under Norsk Industri, og Norilia som er det norske ullmottaket. Norilia er en del av Nortura.
Arendalsuka: Norsk tekstil - innovasjon og nye verdikjeder i landbruket?
Torsdag 15.08 arrangerte Fibershed Norge møte under Arendalsuka som het; Norsk tekstil - innovasjon og nye verdikjeder i landbruket? Tematikken for arrangementet var underutnyttede tekstile materialer innen norsk landbruk og hvordan vi kan begynne å verdsette og nyttiggjøre oss av slike norske ressurser. Målet med arrangementet var gjennom innlegg og samtaler fra deltakerne å informere om behov og utfordringer fra forskjellige deler av verdikjeden, og sette starten for å se på muligheter for innovasjon og samarbeid.
Tekstilbønder og Motelandbruk: kartlegging er i gang
Kartleggingen av prosjektet "Tekstilbønder og Motelandbruk" er nå i full gang, og vi har endelig fått ferdigstilt vår spørreundersøkelse. Bli med på å styrke bønders identitet som fiberprodusenter og heve norsk design! Ved å bruke norske materialer, skaper vi en bærekraftig vei mot en mer selvstendig tekstilindustri. La oss sammen sette norsk håndverk på kartet.
Syd Interiør
SYD Interiør er en liten bedrift i Arendal som lager eksklusive møbel- og interiørtekstiler av underutnyttede og lavt verdsatte naturlige råvarer fra norsk landbruk. Bedriften er gründet og blir drevet av Karen Boye.
Norspinn AS
Fibershed Norge har verdier som er midt i blinken for oss små bedrifter som fokuserer på kortreist, miljøvennlig, bærekraftig fiberproduksjon. Vi ønsker å støtte fremveksten av en norsk tekstilproduksjon i Norge. Som en liten bedrift, alene, har vi lav påvirkningsgrad. Gjennom å være en del av Fibershed Norge, kan vi dra nytte av ressursene, kunnskapen og erfaringene til andre medlemmer.
Oppdatering fra studietur til Litauen i FELTwool prosjektet 2024
Vi har nå vært på vår første studietur i FELTwool-prosjektet. FELTwool er et nordisk/baltisk nettverks- og kunnskapsprosjekt som støttes gjennom Nordplus Horisont. I prosjektet er vår målsetning å samle informasjon om toving som teknikk og bruk av grovere ull. Vi ønsker også å lokalisere produsenter, kunstnere eller foreninger som jobber med lokale saueraser og ull.
Ny merkeordning innen EU har nettopp vært på høring og NF har svart
Den offentlige høringen var rettet mot blant annet europeiske forbrukere av tekstiler og relaterte produkter; selskaper produserer slike produkter, inkludert fiber-, garn- eller stoffprodusenter samt selskaper som produserer deres råmaterialer materialer og selskaper som behandler dem. Akademiske og forskningsorganisasjoner og ikke-statlige organisasjoner (NGOer) var også invitert. EUs åpne høring var for å samle bevis på viktigheten og effektiviteten til tekstilmerkingen Regulation (EU) 1007/2011.
Dressed in nature.
Published with permission from the Author.
Nytt Styre 2024
Vi er stolte av å presentere vårt nye styre.
Fibershed European Hub
Fibershed European hub hadde første styremøte 12.03.24. Ut fra det første møtet er det en del arbeid som må gjøres med målsettinger, prioriteringer og aktivitetsplan for året.
Fra utmark til ullgenser
Seks år skulle det gå fra sauebonden Arner Lyche fikk ideen om å lage «ullklær fra grunnen av» ved bruk av norsk, ufarga ull. Det tar tid å bygge en ny helnorsk verdikjede, og læringskurven har vært bratt. Gleden var derfor veldig stor da Tingvoll Ull kunne invitere til lansering av sin aller første serieproduserte ullgenser «Olve» i november 2023.
2023: året der Nordenfjeldske fikk tilslag på to store forskningsprosjekt rettet mot tekstilnæringen
2023 er et år da Nordenfjeldske Fibershed virkelig satset på forskningsrettet arbeid.
Hvor er EU på vei med Tekstilstrategien?
Dette er 1000-kroners spørsmålet som norske myndigheter og næringsliv lurer på, og som muligens stjeler nattesøvnen til flere. Det handler om hvordan prosessene utspiller seg, hvem som lyttes til og hva EU i utgangspunktet har klokketro på.
Sign up for our Mailing List
Look forward to exciting updates on the transition to a more balanced textile future!