Fibershed deltok i NIBIOs webinar om "Nye anvendelser for nedklassifisert og farget ull" den 14. november 2024. Dette arrangementet samlet aktører fra tekstil- og landbrukssektoren for å utforske bærekraftige løsninger og verdiskaping i ullindustrien. Vi er glade for å vise til kreative initiativer og innovative prosjekter som viser potensialet i ull som tidligere ble ansett som "verdiløs".
En viktig del av vårt arbeid i Fibershed Norge er å skape verdier i både tekstil- og landbrukssektoren. Det er alltid inspirerende å se hvordan vi sammen med innovative aktører og forskningsmiljøer kan jobbe mot felles mål.
Webinarets hensikt var å øke verdiskapingen for sauebønder og aktører i verdikjeden for ull ved å dele kunnskap og utforske bærekraftige løsninger for utnyttelse av nedklassifisert ull. I en tid der lokal innovasjon er viktig for å utnytte lokale bioressurser, er det avgjørende å anerkjenne potensialet i ull som vi tidligere har ansett som "verdiløs".
Programmet begynte med en velkomst fra Lise Grøva fra NIBIO, etterfulgt av en åpningsuttalelse fra Statsforvalteren i Innlandet, Jorunn Stubsjøen. Vi fikk innsikt i historien om "verdiløs ull" fra Ann Kristin Bakken og Anne Lise L. Sandnes fra KraftUll, som delte hvordan kreativitet og innovasjon kan føre til foredling og verdiøkning. Lise Grøva belyste sambandet mellom sau, ull og bærekraftige praksiser, før Kirsty McKinnon fra Norsøk tok oss med inn i hagebrukets verden og diskuterte hvordan ull kan redusere bruken av plast og torv.
Som representant for Fibershed Norge presenterte jeg vår nylig avsluttede undersøkelse i prosjektet "Tekstilbønder og motelandbruk." Jeg fortalte også om hvordan Fibershed-bevegelsen ble grunnlagt i 2010, samt hvordan Fibershed Norge ble etablert i 2021 for å styrke forbindelsene mellom lokale, regionale og nasjonale aktører i den norske tekstilnæringen. Prosjektet "Tekstilbønder og motelandbruk" har som mål å skape ny giv for lokal utnyttelse av alle landbrukets ressurser, og på webinaret delte vi noe av de innkomne svarene fra vår undersøkelse. Svar som blant annet kan avdekke til nå ikke kjente behov og fremtidige mulige løsninger for norsk tekstilnæring.
Vi fikk også høre om ulike initiativer, som Silje Klepsviks og Bioregion sitt arbeid med ull fra gammelnorsk sælsau i produktet Woolly Pot, samt Mathias Hoels spennende prosjekt Woolero. Innovative produkter fra disse to demonstrerer hvordan overskuddsull kan omdannes til organisk gjødsel og komposterbare ullpotter som plasterstatninger.
Webinaret ble avsluttet med en oppsummering fra Lise Grøva, etterfulgt av spørsmål fra deltakerne.
Vi i Fibershed Norge ser frem til å dele opptaket av webinaret med dere så snart det er tilgjengelig. Sammen kan vi fortsette å inspirere hverandre til innovative og bærekraftige løsninger innen tekstilsektoren. Takk NIBIO for et lærerikt og inspirerende webinar!