Teamet vårt

Fibershed Norge ble stiftet i 2021 som Nordenfjeldske Fibershed av Marte E Blomli, Årolilja Svedal Jørgensrud og Nina Alsborn. Målet var å etablere en organisasjon som skulle fremme lokalt forankret tekstilproduksjon. Vi ønsket samtidig å bidra til omstilling til en mer lokalt forankret produksjon basert på stedegne råvarer og tekstile verdikjeder. I dag består vårt team av en herlig gjeng dyktige, kunnskapsrike og engasjerte mennesker som er interessert i etiske og bærekraftige tekstile systemer innen områder som kunsthåndverk, tekstildesign, industri, formidling og forskning. I 2024 har vi endret navnet til Fibershed Norge/Fibershed Norway (i utlandet) for være mer inkluderende og tydelig.

Bilde av Årolilja

Nina Alsborn

Styreleder, grunnlegger

Mine år som produksjonsleder på et av Norges første småskala spinneriet, beligget i et av Norges vakre kulturlandskap, la grunnlag for mitt store engasjement for alle de små aktørene innen den tekstile livssyklusen. Arbeidet skjerpet også min forståelse for alt arbeid som ligger bak det å produsere helnorske tekstilprodukter. Allerede da, så jeg et stort behov for samarbeid, nettverksbygging og kompetanseutveksling for å styrke de småskala aktørene. I arbeidet med min master i Tradisjonskunst og toving av ull fra gammelnorsk spælsau, utdypet seg mitt pasjon for alt det fantastiske ullmaterialet som per i dag er underutnyttet i vårt land. Når spørsmålet kom om å starte et norsk Fibershed, var jeg ikke i tvil – fremtiden for tekstilverden finnes i de lokale kreftene og samarbeidene. Drivkraften min er å fremheve stemmene til grasroten innen norsk tekstilproduksjon og styrke deres arbeid slik at vi sammen kan bidra til en ny og bedre tekstil fremtid for alle – natur, dyr og mennesker!

Bilde av Årolilja

Karen Boye

Nestleder

Karen Boye grunnlegger og eier av SYD Interiør. SYD produserer miljøvennlige møbel- og interiørtekstiler til bruk i dedikerte bygg-, interiør- og designløsninger. Ved å kombinere eldre regenerativ landbrukskunnskap om norske ressurser og håndverk med moderne produksjon, har SYD skapt et unikt kvalitetstekstil. Tekstilene er laget av ull fra norsk spælsau, den eldste sauerasen i Norge, og farget med planter fra norsk flora. SYD's produkter utnytter kun rene naturlige fornybare råvarer som har ingen eller liten verdi i Norge i dag. Tekstilene har en norsk verdikjede og er produsert sirkulært og biologisk nedbrytbart. Min motivasjon for å engasjere meg i Fibershed er å øke fokus på norske naturlige fornybare ressurser,  og norsk produksjon, og dets verdi. Videre å påvirke markedet for design og arkitektur til å velge lokale bærekraftige materialer.  Min bakgrunn er ledende stillinger innen detaljhandel, interiør og treindustri i Sør-Norge.

Bilde av Årolilja

Camilla Åmot Aarhaug

Kasserer & kurs- og medlemsansvarlig

Som nysgjerrig og kunnskapsbegjærlig person, er jeg opptatt av å ta vare på håndverk og håndtverksteknikker. Den immaterielle kulturarven som vi får nedarvet fra generasjonene før oss er viktig å ta vare på. Som håndverker jobber jeg med flere materialer, og teknikker. Jeg har tre-, keramikk- og glassverksted, men bruker for tiden mest tid med tekstil. Jeg har en vevlåve med over 20 vever stående opp, alt fra datastyrt digital jacquardvev, tradisjonell jacquardvev, damaskvev, drag-vev, tweed-vev, dobby-vev m.fl. Jeg har reist rundt om i inn- & ut-landet for å samle unike vever og satt de i stand for å ta vare på de for ettertiden, og har vel rundt ca. 50 vever i samlingen nå. Som en naturlig forlenging av dette så jobber jeg også som vevlærer, og tar inn hospitanter for internships. Det er viktig å få lært bort håndverket videre til nye generasjoner. Fibershed Norge ligger mitt hjerte nært, da jeg er opptatt av det norske og de norske materialene jeg kan skaffe til min produksjon. Jeg har testet mange fiberkvaliteter, men kommer alltid tilbake til norsk ull som min desidert største favoritt.

Bilde av Årolilja

Tone Tobiasson

Varamedlem

Tone Skårdal Tobiasson, journalist og forfatter, jobbet i mange år i den kulørte presse, de siste årene i motemagasinet Tique og Oslo Fashion Week magasinet. Hun skrev også for fagmagasiner som Tekstilforum, EcoTextile News og skriver fremdeles for Wool2Yarn. Sammen med Ingun Grimstad Klepp har hun skrevet flere bøker om ull, strikking, miljø og tekstiler. Strikk med norsk ull og Local, Wool and Slow Fashion: Wool as a Fabric for Change er mest direkte relater til Fibershed, Rebecca Burgess deltok i den siste av disse. Hun har vært og er formidlingsansvarlig for flere prosjekter, fra Valuing Norwegian Wool, KRUS, VikingGull, Amazing Grazing, WOOLUME, hiWool, Slovool og prosjekter med mer fokus på å få ned bruken av plast i tekstiler, som Wasted Textiles og CHANGE. Tone mener at Fibersheds fokus på mer lokale råvarer og verdikjeder er nøkkelen til en mer bærekraftig tekstilbransje og fremtid.

Bilde av Årolilja

Marte Blomli

Styremedlem, grunnlegger

Jeg bor på et lite småbruk med familie, hund og smådyr. Av utdanning har jeg en mastergrad i Naturressursforvaltning ved NTNU. Nå jobber jeg på Selbu spinneri, et lite spinneri i Klæbu, Trondheim. Jeg er prosjektleder med ansvar for internasjonale og nasjonale prosjekter, med kunnskapsutveksling og produktutvikling basert på ull fra de tradisjonelle norske sauerasene. Jeg er opptatt av å ivareta norske tekstiltradisjoner gjennom strikking, veving, håndspinning og søm. Jeg liker å nyte livet ute i skog og mark og fjell og hav. For meg er det en selvfølge at vi må gjøre mer for å ta vare på den fine kloden vår, derfor liker jeg å utforske måter å leve litt grønnere. Dette er min motivasjon for å jobbe med å fremme lokal, skånsom tekstilproduksjon og bedre jordbruksmåter, gjennom mitt engasjement i Fibershed Norge.

Bilde av Årolilja

Ingvild

Sekretær & regionskoordinator for Midt-Norge

Ingvild var en av gründerne som startet Selbu spinneri. Nå jobber Ingvild med nasjonale og internasjonale prosjekter om ull, der Selbu spinneri er partner. Ingvild er også vår ullsorteringsekspert, og holder kurs i dette.

Bilde av Årolilja

Carrie Pretorius

Styremedlem & Regionskoordinator for Sør-Norge

Carrie Pretorius er koordinator for Fibershed Norge i Sør-Norge og deltar aktivt i ulike prosjekter. I tillegg til å lede Klespleie og Arendal Souvenirs i Arendal, Norge, begynte Carrie sin tilknytning til Fibershed i 2022. Til tross for sin juridiske bakgrunn har hun fem års  utdanning innen tekstil. Hennes lidenskap ligger spesielt innen bastfiber. Carrie fokuserer primært på optimalisering av lokale og regionale forsyningskjeder og reduksjon av tekstilavfall.

Bilde av Årolilja

Emilia Panish-Hoffmann

Styremedlem, designer og developer

Jeg vokste opp i et hus i skogen i Maine, USA hvor jeg utviklet interessene mine innen kunst, håndverk, strikking, og natur. Jeg jobber med design og markedsføring, og har en formell utdanning innen naturfag og bærekraftige matsystemer. Jeg er glad i muligheter for å kombinere yrket mitt med min interesse for kunst og miljø. Jeg har lenge hatt ønske til å jobbe i mellomrommet mellom landbruk og forbruk; med å øke bevisstheten om hvor maten og tekstiler kommer fra, og hvordan å støtte mer sosiale- og miljømessig bærekraftig bruk av ressurser. Jeg håper at arbeidet mitt med Fibershed Norge bidrar til mer bærekraftig produksjon og forbruk i tekstilindustien.