Med rekord oppsluttning på Ulldagen 2024, med nesten 140 deltakere, hadde Fibershed Norge 3 representanter til stede. Ulldagen er et årlig fagseminar der norsk tekstilindustri og Norilia møtes for å ta opp dagsaktuelle saker og informere om hva som skjer innenfor bransjene. Ulldagen er arrangert av Norsk Industri, representert gjennom TEKO og Norsk designindustri som er fagorganisasjoner under Norsk Industri, og Norilia som er det norske ullmottaket. Norilia er en del av Nortura.
Ulldagen 2024 hadde i første del fokus på ull med temaet klimaavtrykk. Sauens klima- og miljøavtrykk beregnes ved at man ser på utslipp av klimagasser (ressursbruk) og positive effekter som binding av karbon ved beite og øking av biologisk mangfold (ressursutnyttelse). Regnestykket vil til slutt få frem et datasett for norsk ull -noe som fem til i dag ikke har eksistert. Datasett er nødvendig for å beregne karbonavtrykket, noe som igjen er nødvendig å kunne levere en miljødokumentasjon på produkter laget av norsk ull. For eksempel en EPD (Environmental Product Declaration) eller annen miljødokumentasjon gjennom LCA Norge. Pr i dag har man måtte bruke datasett for Australsk eller New Zealands ull for å kunne lage en miljødokumentasjon.
Norsk Industri og Norilia har nå startet beregning av datasett for norsk ull produsert ved konvensjonell gårdsdrift. Allerede her ser man at norsk ull får lavere karbonavtrykk enn internasjonale tall som brukes i dag. Selv om det ikke er beregnet datasett for norsk ull fra beitedyr, viste foreløpige utregninger som er foretatt at disse tallene kan bli veldig positive i forhold til karbonutslippet. Indikasjonene viste at her blir karbonutslippet negativt for deler av utregningen, det vil si at ressursutnyttelse er større enn ressursbruk. Dette blir spennende å følge videre.
Lise Grøva fra Amazing Grazing prosjektet
Andre og tredje del av seminaret var dedikert til at flere bedrifter fra bransjen fortalte om utviklingsprosjekter, strategisk tenkning, hva og hvilke type ull de arbeider med og hvorfor. Bedriftene som hadde innlegg var Rauma Ullvarefabrikk, Innvik, Gudbrandsdalen Ullvarefabrikk, Selbu spinneri, Oslo Mikrospinneri, Norilia sin avdeling for huder og skinn og Norsk tekstilgjenvinning. I tillegg fikk Gisle Mariani Mardal fra NF&TA og Kjersti Kviseth fortalt om det pågående prosjektet Innovation Norwegian Wool. Dette prosjektet arbeider med å utvikle tekstilnæringen i Norge med fokus på ull der de ønsker samarbeid for innovasjon.
Venstres Alfred Bjøro
Den nye direktøren for Norsk Industri, Harald Solberg, fikk presentert seg og Alfred Bjørlow fra Venstre på Stortinget hadde et innlegg der han sier at de ser viktigheten av det vi arbeider med. Det virker som noen på Stortinget begynner å se sammenhengen mellom norsk mat- og tekstilproduksjon og viktigheten av bondens arbeid, symbioser ved beiting i naturen, og verdien av norsk ull og tekstile ressurser.Takk til Norsk Industri representert av Egil Sundet, Ida Oppen og Ragnhild Grytten og Marion Tviland fra Norilia for godt gjennomført Ulldagen 2024.